Ledene voćne lizaljke jedan su od razloga zašto volimo ljeto. Osim što će vas rashladiti i osvježiti, možete ih napraviti praktički od čega hoćete, svog najdražeg voća, sokova, od zdravih zelenih smoothieja, veganske ili kremaste i čokoladne. Ovo su tri osnovna recepta u kojima možete mijenjati i dodavati sastojke i biti kreativni bez granica. Smiksajte, smrznite, uživajte.
Jagode, banana, kokos
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 2 šalice jagoda, narezane na kockice
- 1 banana, narezana
- 3 žlice meda honey
Kokosovo mlijeko, jagode, bananu i med stavite u blender, smiksajte u glatki frape. Ulijte mješavinu u kalupe za popsicles, skoro do vrha
Stavite popsickles u zamrzivač najmanje 4 sata Izvadite popsickles iz zamrzivača, stavite modle pod hladnu vodu da stijenke otpuste lizaljke. Izvadite popsicles iz kalupa, uživajte.
Veganski s kremom od naranče
- 2,5 šalice svježeg narančina soka, cijeđenog
- ½ šalice veganskog jogurta od vanilije, i malo za ukrašavanje
- 2 žlice nektara od agave
- ribana korica naranče
U blender stavite narančin sok, jogurt i nektar od agave. Smiksajte da postane glatko. Ulijte mješavinu u kalupe za popsickles
Stavite u zamrzivač na 3 sata Izvadite gotove popsickles, ako želite umočite u jogurt i pospite narančinom koricom. Stavite na papir tanjur prekriven papirom za pečenje pa stavite u zamrzivač na još 30 minuta. Izvadite i poslužite.
Čokoladni fudge
- 100 g šećera kristala
- 45 g kakaa
- 3/4 žlice škrobnog brašna
- prstohvat soli
- 1,5 šalica mlijeka, prvo dodajte pola šalice, pa kasnije ostatak
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
U lončić stavite šećer, prosijani kakao, škrobno brašno i malo soli, pomiješajte metlicom za mućenje da se sve prožme. Dodajte pola šalice mlijeka i promiješajte, morate dobiti gustu glatku pastu.
U pastu dodajte ostatak mlijeka i opet promiješajte. Zagrijavajte smjesu na srednjoj vatri dok se ne počnu stvarati mali mjehurići. Cijelo vrijeme miješajte metlicom, da se ne zalijepi za dno lončića.
Kuhanu smjesu maknite s vatre i dodajte joj ekstrakt vanilije. Ulijte u bokal i pustite da se ohladi 10 minuta. Ulijte u kalupe za popsicles i stavite u zamrzivač na 4-6 sati.
Gotove popsickles izvadite iz leda i umočite u vodu na sobnoj temperaturi da se otpuste. Izvadite čokoladne popsickles iz kalupa i odmah pojedite.