Ove godine Pancake Day slavite s debelim, slatkim američkim palačinkama s bananom i borovnicama

0
4687
views
palacinke1

Da, svake godine obilježava se Pancake Day, dan palačinki i nije riječ o nekoj od novijih komercijalnih izmišljotina. Palačinke imaju vrlo dugu povijest. U kuharicama se pojavljuju od 1439. godine. Dan palačinki potječe iz Engleske tradicije i obilježava se u utorak zadnji dan poklada 47 dana prije Uskrsa. Bila je to zadnja prilika da se potroše jaja i masnoća prije čiste srijede i početka korizme, slično kao s krafnama u našoj tradiciji.

Izvorno ime ovog dana, Shrove Tuesday, potječe od starog kršćanskog anglosaksonskog izraza shriven, što znači odriješen od grijeha nakon ispovijedi. Na Shrove Tuesday, crkve su zvonjenjem pozivale ljude na ispovijed, i tu su zvonjavu prozvali Pancake Bell. Tradicionalne engleske palačinke peku se jako tanke i odmah jedu, sa šećerom i par kapi limuna, eventualno s malo sirupa. Mi smo ove godine ipak odlučili proslaviti bogatim, debelim američkim palačinkama sa sirupom, cimetom, bananama i mirisnim borovnicama. Recept je jednostavan.

AMERIČKE PALAČINKE

palacinke

Sastojci

  • 2 cijela jaja, umućena
  • 150 ml mlijeka
  • 2 žlice maslaca (jednu otopite)
  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 banana
  • 1 šaka borovnica
  • 1 žličica javorova sirupa

Postupak

  1. U jednoj zdjeli mutite jaja i mlijeko dok ne dobijete pjenasto tijesto. Dodajte otopljeni maslac.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke
  3. Tijesto ulijte u suhe sastojke i miksajte da se sve spoji i da grudice nestanu.
    4 Zgnječite bananu i dodajte je u tijesto
  4. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, stavite malo maslaca na tavu pa ulijte tijesto, koliko je dovoljno da dobijete deblju palačinku.
  5. Na palačinku stavite par borovnica, pa je okrenite kad se na površini pojave mjehurići a donji dio postane zlatnosmeđ.
  6. Pecite dok se palačinka ne digne i dobije zlatnu boju.
  7. Poslužite palačinke složene jedne na drugu u visoku hrpu, pa sve polijte javorovim sirupom. Ako vam je sirup too much, istucite šlag od slatkog vrhnja i stavite na palačinke s par listića mente.