Lindtova Icecafe čokoladica kvalitetna je i dobro zamišljena, ali žestoko preslatka za ljubitelje kave

Čokolada koja dočarava kultno ljetno piće

0
4130
views
lindt-icecafe1

Lindtova Icecafe čokoladica nije nov proizvod, u Americi se prodaje najmanje osam godina, ali je dosad nije bilo u našim trgovinama. Jučer smo je našli u kvartovskom Konzumu u centru Opatije, gdje smo došli napuniti frižider u našem cool apartmanu u staroj zgradi opatijske Pošte. Plemenita je ideja napraviti čokoladu koja imitira ledenu kavu, jedno od kultnih ljetnih pića. Lindt je, uostalom, najbolji brend čokolada koji se može pronaći u supermarketima. Format čokoladice je također šarmantan, uska dugačka tabla od 100 grama u lijepo dizajniranom kartonskom packagingu koji sugerira svježinu i kremastu hladnoću ledene kave. Na ambalaži čak piše “poslužiti hladno”. Nažalost, čokolada ne dočarava ono što volimo u ledenoj kavi.

lindt-icecafe2
Koncept je ispravan, bazira se na kontrastu slatkog kremastog punjenja i gorkih hrskavih zrna kave. Ali kontrasta u samo čokoladi nema. Punjenje od kave i mlijeka je, naravno, stavljeno u bijelu čokoladu jer se proizvod zove Icecafe. I Lindtova bijela čokolada je dobra. Fino balansirana, svilenkasta, ne preslatka što je inače pravilo s industrijskim bijelim čokoladama, ima fini mliječni okus.
Ali to je okus koji savršeno funkcionira s citrusima, a u ovoj kombinaciji traži agresivniju, gorku kavu umjesto preslatkog mliječnog punjenja, jer joj treba nešto dovoljno oštro da probije kroz masnoću i slatkoću bijele čokolade.

U Icecafe toga nema pa nas je, čim smo počeli otapati kockicu u ustima, zakucala tona šećera. Drugi problem Icecafea  je osjećaj koji u ustima stvara punjenje. Očigledno zamišljeno kao asocijacija na mliječnu pjenu ili sladoled, trebalo je imati i takvu pjenastu, šlagastu teksturu, ali umjesto toga je masno i teško pa mliječna slatkoća, koja ionako prekriva okuse kave, još više dolazi do izražaja. Zapravo najbolji dio ove čokoladice su hrskava, gorka zrna kave u punjenju koja su dovoljno intenzivna ali presitna, ili ih je premalo da bi se izborili sa šećernim overkillom.

Lindtova Icecafe čokoladica je kvalitetan proizvod, proračunato presladak kako bi se svidio što široj publici, ideja proizvoda je dobra, bazični proizvod, bijela čokolada, vrlo dobra, ali kombinacija pada na punjenju, točnije na kremi kojom je punjena čokolada. Pomoglo bi više gorkih zrnaca kave ili manje slatko punjenje s jačim okusom kave. Za ljubitelje jako slatkih čokolada, ne i za ljubitelje kave. OCJENA 3/5