BATTLE ČOKOLADA S KEKSIMA Milka Oreo vs. Dorina Domaćica

Ne možemo baš reći da je bilo napeto do zadnjeg griza

0
2775
views
battle-cokolade

Testirali smo dvije popularne industrijske čokolade s keksima. Ocjenjivali smo ambalažu, izgled čokolade, teksturu, okus, arome, hrskavost i kombiniranje čokolada s keksima. Odabrali smo Milku Oreo i Dorinu Domaćica kao radikalne predstavnike žanra. Obje su dvije gotovo kultne masovne čokolade, kombinirane s brendovima keksa koji imaju jaku emotivnu vrijednost i popularni su generacijama, što znači da im tisuće ljudi detaljno poznaju okuse. Drugi razlog je što su obje kombinacije donekle hrabre. Spojiti Milku s Oreom i Dorinu s Domaćicom izgleda kao izazov za tehnologe. Evo što se događalo na kušanju.

Ambalaža

Milka Oreo: Adut Milkinog dizajna je prepoznatljivost: lila boja prije svega, a onda i logo i krava. Oreov plav-bijeli logo uklopili su pomoću nebeskoplave boje na rubovima pakiranja. Iako su crno-bijeli okrugli Oreo keksi mali grafizam, netko je to ignorirao pa je omot Milka Oreo čokolade hladan, generički i nabacan. Poruka glasi: ovo je čokolada s Oreom i to je sve.

Dorina Domaćica  Treba biti pravedan i priznati da su Kraševi dizajneri imali teži zadatak od Milkinih. Jezivi logo Domaćica keksa i samu sliku keksa uklopiti u dizajn koji bi trebao istovremeno sugerirati nostalgiju i reinventani proizvod za…teško je reći je li za klince, žene, međugeneracijski…uglavnom ima šljokice. Mislimo da su htjeli reći da je ljubav prema Domaćici i čokoladama bezvremena,  ali ta ljubav prikazana je kao neobičan sudar disco-glama s ustajalim retro osjećajem. Ipak, ova camp Dorina ima barem više karaktera od Milke Oreo. I svjetluca.

 

Izgled

Milka Oreo: Ako nije pogrešno skladištena, Milka uvijek izgleda isto i pristojno. Kad je otvorite, dočeka vas onaj tipični miris karamela, lijepa boja mliječne čokolade i sjajna površina koja najavljuje neku zanimljivu teksturu, ovisno o tome koja vam je vrsta Milke u rukama. Milka Oreo, nažalost, nema nikakvu teksturu. Čokolada propisno izgleda, ali nad mirisom Milka čokolade dominiraju jeftini mirisi kuhanog šećera, aditiva i jeftine imitacije vanilije. Kockice ne puknu kad ih odlomite nego se bezvoljno saviju. Presjek izgleda simpatično, bijela Oreo krema s crnim mrvicama keksa. Sve u svemu, Milka izgleda dosadno ali kompaktno, uredno i tehnički ispravno.

Dorina Domaćica  Otvaranje Dorina Domaćice smanjuje očekivanja koja stvara šljokičasti omot. Jasno se vidi da je unutarnji sloj ona tamna čokolada s Domaćice, a da je Dorina samo s gornje strane, kao neka vrsta glazure. Kockice imaju zanimljiv fasetiran oblik, ali čokolada nema onaj fini satenski sjaj koji želimo vidjeti. Dorina sloj je mutan, dosta masan i pomalo gumast kad se zagrize, a na donjoj strani bile su bijele mrlje od izlučivanja masnoće. Kad se kockice lome, tek svaka treća ili četvrta odlomi se pravilno, pucaju na sve strane, a na nekima se odvajaju gornji i donji sloj čokolade. Nema atraktivan presjek. Sve u svemu, vizualni i taktilni uvod u ovu čokoladu je malo neuredan i nije neko uzbuđenje.

 

Okus

Milka Oreo Znamo da nisu sve Milke iste, okusi se značajno razlikuju od vrste do vrste, pa čak i ovisno o veličini čokolada. Znamo i da su sve jeftinije industrijske čokolade preslatke. Ali ovo je overkill. Oreo krema zapravo je šećer u prahu s ekstraktom vanilije rastopljen u biljnoj masti, dakle čisti, lijeni koncentrat slatkoće koja žari grlo i zatupljuje um. Nije nam jasno kako ovaj relikt američkog ukusa s početka 20. stoljeća preživljava, ali mislimo da ova čokolada u startu nije imala šanse. Jedina stvar koja je pokušava spasiti su fino hrskave čokoladne mrvice Oreo keksa. Ali one su preslabe da bi kontrirali bijeloj pustoši masne, bezlične Oreo kreme koja čokoladu iz antipresiva pretvara u depresiv.

Dorina Domaćica I ova čokolada pati od pretjerane slatkoće, ali u trenutnoj konkurenciji to je možda i manji problem. Tamna čokolada Domaćice u kojoj se na trenutak osjete kiseline i voćne note kakaa, drži cijeli proizvod na okupu, jer prebrašnasti i premalo prhki keksi ne obavljaju svoj dio posla kako bi trebali. Dorina čokolada i danas kao i kad smo bili mali, ima jednu finu cvjetnu notu ali i onu teško opisivu lošu, koja malo podsjeća na miris mokrog plutenog čepa. Srećom, u Dorina Domaćici okusi i teksture Domaćice u svakom zalogaju, svojom agresijom više nego karakterom ili finoćom, uspiju prevladati gornji sloj čokolade, a tostirani aftertaste keksa nekako zaokruži okus svoje tamne čokolade. Pomalo kaotično iskustvo, ali barem se nešto događa.

Pobjednik je…

Dorina Domaćica Statistički možda ima više mana, ali to je zato što je kompleksnija a time i manje zatupljujuća od Milke Oreo. Keks, dvije vrste čokolade, tri teksture, nekoliko različitih okusa u tri faze, barem se nešto događa dok je jedete. Ali teško je pojesti više od dvije kockice.

Što smo naučili

Kombiniranje masovno popularnih čokolada s masovno popularnim keksima nije jednostavna matematika. Ne mora značiti da ćete uvijek dobiti zbroj pozitivnih efekata. U ova dva slučaja, koji u određenim razmjerima mogu predstavljati većinu masovnih brendova čokolada ovog tipa (Dorina s Napolitankama, Milka s Tuc krekerima i sl.), pokazalo se da se tehnologije i recepture moraju pažljivo prilagođavati da bi se dobila najbolja kombinacija elemenata čokolade i keksa. U takvim proizvodima konstrast je sve, a ovdje ga nije bilo pa su oni iritantni elementi neizbježni u jeftinijim čokoladama (slatkoća, masnoća, manjak slojevitosti okusa), postali još iritantniji.