Vjerojatno vam peanut butter ni ne potraje dovoljno dugo da s njim napravite bilo što osim da ga pojedete žlicom klizeći između 60 i 100 na skali krivnje, ali odlučili smo ipak ponuditi dodatne opcije. Posebno su korisne ako želite peanut butter ubaciti u situacije u kojima niste sami za laptopom i podijeliti svoju strast s drugima.
1. PEANUT BUTTER HUMUS
Jedna od najpopularnijih TV kuharica svih vremena Nigela Lawson, odavno ovo koristi kao trik za poboljšavanje humusa. Inače se u humus, jelo od mljevenog kuhanog slanutka dodaje pasta od sezama, tahini, kako bi kremastom okusu škroba dala tostirane note. Zamijenite li tahini maslacem od kikirikija, dobit ćete još kremastiji, slađi humus.
2. JUHE UMACI VARIVA
Maslac od sitno mljevenog kikirikija stavite u juhe, umake i variva. Nećete dobiti okus kikirikija nego bolji okus jela koje jedete. Posebno dobro ide u meksičke umake poput molea.
4. UMJESTO MASLACA
Mnogi recepti za slatkiše u koje se stavlja maslac mogu se napraviti s masalcem od kikirikija. Normalno, to će im promijeniti okus i donekle teksturu, ali vrijedi probati. Na primjer čokoladni truffle s maslacem od kikirikija.
5. PROTIV ŠTUCANJA
Znanstvenici ozbiljno shvaćaju štucanje. U Americi su ga proučavali pet godina. Jedan od glavnih razloga za štucanje su mali poremećaji u mehanizmu disanja. Otkrili su da je najbolji lijek protiv štucanja pojesti veliku žlicu maslaca od kikirikija. Uz jedan važan detalj, treba se skoncentrirati i pažljivo ga žvakati. Maslac će prektiti grlo i uzorak disanja će se stabilizirati.