Znate li što je ube, najteganija nova hrana na Instagramu?

Čini se da ove prekrasne ljubičaste boje nisu samo hipsterski trend

0
2547
views

Zadnjih nekoliko mjeseci food blogeri na Instagramu luduju za ljubičastom hranom. Ube, slatki ljubičasti yam proglašen je “novom najfotogeničnijom hranom na Instagramu” i “novim in okusom”. Štoviše, sve više ljudi tvrdi da nije riječ o još jednom hipsterskom trendu i da ova namirnica neće nestati iz fokusa brzo kao raindrop cake i rainbow bageli.  Upišete li na Instagramu hashtag #ube dobit ćete više od 160.000 postova s hranom u prekrasnim tamno ljubičastim i purpurnim tonovima. Ube stavljaju u sve što možete zamisliti, od cupcakesa do palačinki, od keksa i sladoleda do krafni i kava.  Pa, kad već pričaju da će ostati s nama dulje vrijeme, red je da ube malo bolje upoznamo.

Ube je lijepi ljubičasti gomolj

Ube je zapravo yam, jestivi gomolj koji kod nas nećete dobiti ni u etničkim restoranima. Jedna je od najtipičnijih namirnica za slatka jela u filipinskoj kuhinji. Najčešće ga kuhaju ili rade pire od ubea, koriste za džemove i pudinge ili za bojanje slatkiša i kruha.

Stvoren je za deserte 


Glatku teksturu i blagi slatki okus ubea mnogi uspoređuju s bijelom čokoladom, a neke podsjeća na spoj pistacija i vanilije.

Nevjerojatno, ali ova ljubičasta boja je prirodna


Iako izgleda nestvarno, boja ubea je prirodna. Već i sirovi ube ima intenzivnu ljubičastu boju. Ponekad ga pomiješaju s tarom, ali ube nema veze s tim korjenastim povrćem. Taro ima kremastu bijelu boju i postaje ljubičast kad se kuha. Osim toga, taro se za razliku od ubea ne smije jesti sirov, jer sadrži toksični kalcijev oksalat.

Ube je proslavila krafna od 700 kuna


Ube je prije godinu dana u zvijezde lansirao filipinski restoran Manila Social Club u Brooklynu, kad su počeli prodavati Golden Cristal Ube Donat, dosta ekscentričnu krafnu s glazurom od Cristal šampanjca, punjenu mousseom od ubea i želeom od šampanjca i posutu 24 karatnim zlatom. Jedna krafna košta 100 dolara.

Ube je važniji nego što se čini

Zbog neobičnih slano-kiselih variva, teških nasnoća, maslaca od kikirikija i tretmana začina, filipinska se hrana puno teže spaja sa zapadnim ukusima od, recimo vijetnamske i tajlandske. Iz te perspektive, više od 160.000 postova dosta je važan trenutak, koji bi mogao olakšati prodor filipinske kulture hrane u našu. Filipinci ube najčešće jedu kao halayang ube, džem koji se radi tako da se ube oguli, skuha a onda dugo gnječi što je naporan proces, i zbog toga je rezerviran za posebne proslave.