5 prljavih istina o clean eatingu

Kako je pokret za zdraviju prehranu postao toksičan

0
1722
views

Gurui “čiste hrane” ovih dana ubrzano brišu #cleaneating hashtage sa svojih profila. Nešto se preokrenulo i cijela industrija izrasla na jednoj od najgorih sintagmi o hrani svih vremena, počela se distancirati sama od sebe. Trend clean eatinga proslavili su celebrityji i food blogeri koji nisu nužno imali veze s hranom. Ta idelogija-slash-lifestyle-slash-opsesija mladošću i ljepotom gotovo je dvadeset godina diktirala pomodne dijete iako zapravo nikome nije bilo jasno što to točno znači jesti čisto. Preporuka je izbaciti sve industrijske prerađevine iz hrane, izbjegavati šećere i mliječne proizvode, jesti pet do šest puta dnevno, temeljiti prehranu na nemasnim proteinima puno svježeg voća i povrća i složenim ugljkohidratima. Dakle, normalna prehrana koju bi vam preporučio svaki liječnik.

Iz clean eating pokreta proizašle su fobije od glutena, ugljkohidrata, pretjerivanje sa sokovima od kelja, pića od aktivnog ugljena i blog Gwyneth Paltrow, da nabrojimo samo neke. Čak je i integralni kruh u jednom trenutku bio najveći neprijatelj zdravlja i pokrenuta je antipropagandna mašina protiv pšenice. No svaki trend ima svoju krivulju. Ono što se ovom pokretu mora priznati jest da je agresivno i efikasno stvorio tržište koje je potaknulo veću ponudu zdravije hrane. Sve ostalo, nažalost, bili su uglavom komercijalni trikovi i hrpa izmišljotina poduprtih znanstvenim podacima izvađenima iz konteksta. Ovo je 7 prljavih istina o clean eatingu.

Clean eating nije otkrio ništa novo

Cean eating je od uobičajenih preporuka koje daje svaka javnozdravstvena ustanova, napravio marketinšku industriju koja je godinama širila dezinformacije o nekim vrstama hrane. Većina ljudi zna da ne treba jesti šećere i procesuiranu hranu, i da treba temeljiti prehranu na nemasnim proteinima, povrću i voću. Način da se to pretvori u industriju od nekoliko milijardi dolara, pronađen je u sustavnom izmišljanju vanjskih neprijatelja poput glutena, laktoze, pšenice i proizvoljnom korištenju znanstvenih podataka.

Clean eating zapravo i ne znači ništa

Slično kao i wellness, izraz clean eating zapravo ne označava ništa konketno. Nejasan, preširok i podložan raznim interpretacijama, izraz clean eating je pokušaj medija i neki blogera da opišu osvještenijih odnos prema hrani i stavljanje prehrane više u službu zdravlja nego užitka i navike.  Početna poruka pokreta bila je dobronamjerna, ali ime pokreta pretvorilo se u toksičnu asocijaciju.Ako vas zanima kako se to dogodilo,  pogledajte BBC-jev dokumentarac Clean Eating: The Dirty Truth

Nema dokaza da su žitarice štetne

Dr. William Davis, autor knjige “Wheat Belly”, jednog od nekoilko bestselera na ovu temu, zagovarao je potpuno izbacivanje žitarica iz prehrane, uvjeren da one nisu prikladne za ljude i da nam štete bez izuzetka. Davisje tvrdio da je već nekoliko autoimunih bolesti povezano sa žitaricama u prehrani. Davis se pozivao na istraživanja pedijatra gastroenterologa Dr. Alessia Pasana, ali sma Pasano ne slaže se s njegovim tvrdnjama. On tvrde da bi “bio presretan da je Davis u pravu” ali da dokaza o štetnosti žitarica zapravo nema. Slavne sestre Hemsley koje su zaradile milijune na receptima za zdrava jela, nekad su tvrdile da žitarice nisu tako vrijedan izvor energije kako se uvjerava ljude”, ali danas su pomirljivije: “Ne moraju se svi odreći žitarica”, objavile su u nedavnom priopćenju, “žitarice su već dosta zastupljene u modernoj prehrani pa svojm receptima pokušavamo afirmirati druge sastojke. Ne vjerujemo u apsolutne tvrdnje, svatko mora jesti što mu odgovara.”

Gluten vam ne može ništa ako ste zdravi

Kako je celijakija, kronična bolest ljudi koji ne toleriraju gluten, postala dio pomodnih prehrambenih trendova ostat će misterij. Samo jedan posto ljudi boluje od celijakije, ali milijuni su odlučili izbaciti gluten iz prehrane, uvjereni da je on uzrok stotina zdravstvenih problema. Liječnici, pak, tvrde da sam gluten u pravilu nije problematična za tijelo. Opasan je za ljude koji su već genetski predisponirani za celijakiju, ili pate od poremećaja crijevne flore, slabog imuniteta i sl. 

Alkalna prehrana je izmišljotina kao i detoks sokovima

Industrija alkalne prehrane razvila se oko superpopularne serije knjige “pH Miracle” Dr. Roberta O Younga, alternativca koji je tvrdio da je tijelo u svom idealnom zdravom stanju alkalno i da iz prehrane treba izbaciti sve što stvara kiselost. To je značilo dijete temeljene na voću i povrću, precizno slaganje obroka prema utjecaju hranjivih sastojaka na pH tijela, niz novih brendova poput Honestly Healthy i opasno uvjerenje da se alkaliziranjem tijela imunitet može toliko ojačati da tijelo samo pobijedi rak. Iako na prvi pogled može zvučati logično, i par dana zelenog povrća s ostalom blagom hranom sigurno stvara dobar osjećaj, problem je što alkaliziranje kao metoda poboljšavanja zdravlja nikad nije dokazano. Tijelo uostalom, ima svoje mehanizme za regulaciju pH koji kod zdravih ljudi rade jako dobro. Alkaliziranje se,kao i detoks sokovima od povrća, pokazalo samo još jednom popularnom neprovjerenom teorijom koja je živjela na našem očajnom neznanju o vlastitom tijelu.